Chłodne wieczory i jesienna aura za oknem to idealny czas na… gotowanie. Wspólne przygotowywanie posiłków i eksperymentowanie w kuchni to na pewno dobrze spędzony czas zarówno z rodziną, jak i z przyjaciółmi. Tak więc, które danie fenomenalnie sprawdzi się na takie okazje?
Późna jesień czy zima to idealny czas, by więcej czasu spędzać w kuchni. Sprzyja temu również rosnąca moda na gotowanie. Co za tym idzie coraz więcej osób stawia na samodzielne przygotowanie posiłków – zarówno tych wywodzących się z tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i inspirowanych przepisami z innych stron świata. Jednak bez względu na preferencje kulinarne przyrządzane dania zyskają pikanterii i rozgrzeją nas w chłodne wieczory, jeśli uzupełnimy je o Chrzan Luksusowy produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. W jego składzie znajdziemy aż 70% świeżego korzenia chrzanu, dzięki czemu wyróżnia się on naturalnym i intensywnym smakiem. Produkt ten doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do wędlin i mięs na zimno, jak i sushi, wyostrzy i uzupełni smak rodzimego żurku, kremu z dyni, klasycznych pasztecików i krokietów. W połączeniu z Majonezem Kieleckim może również służyć jako znakomity, aromatyczny sos. Poniżej kilka propozycji kulinarnych na jesienne wieczory na bazie mocnego, rozgrzewającego chrzanu.
Łosoś z nutą rozgrzewającego chrzanu
Jeśli lubimy poeksperymentować w kuchni i przygotować wyraziste w smaku danie, to warto sięgnąć po przepis na łososia w sosie majonezowo-chrzanowym. Jest to potrawa prosta, delikatna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Składniki do przygotowania:
· duży płat łososia
· cytryna
· oliwa z oliwek
· 3 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
· 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
· 3 łyżki kwaśnej śmietany – 18%
· posiekany koperek
· sól i pieprz do smaku
Na początek łososia oczyszczamy i kroimy go na mniejsze kawałki. Oprószamy rybę solą i skraplamy cytryną. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojone kawałki łososia. Teraz czas na sos – w miseczce mieszamy chrzan, majonez, kwaśną śmietanę i posiekany koperek. Polewamy nim rybę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Niecodzienna sałatka dla każdego
Przygotowanie sałatki nie zabiera zazwyczaj wiele czasu, a możliwości łączenia składników są ograniczone jedynie naszą kreatywnością i… preferencjami smakowymi. Aby przekąska zyskała odrobinę ostrości, do ulubionego sosu proponujemy dodać łyżeczkę Chrzanu Luksusowego. Takie rozwiązanie sprawdzi się doskonale na przykład w sałatce ziemniaczanej, którą przygotujemy z zaledwie kilku składników:
· cebula
· 2 jajka ugotowane na twardo
· 2 ogórki kiszone
· 5-7 ugotowanych ziemniaków
· mała puszka zielonego groszku
· łyżeczka Chrzanu Luksusowego
· · 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
· · sól i pieprz do smaku
Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm. Wrzucamy do miski. Dodajemy drobno posiekane ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo oraz cebulę. Na koniec do pokrojonych warzyw wkładamy zielony groszek, majonez, Chrzan Luksusowy, sól, pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,50 zł brutto / 180 g
Link do strony artykułu: https://wwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wyrazisty-i-aromatyczny-dodatek-do-dan